nlen
nlen

Pers

Aandacht voor zalmleer in de media

WEET JIJ VAN WELK BIJZONDER MATERIAAL DEZE ROK IS GEMAAKT?

Door Asceline Groot

Het lijkt erop dat hergebruik van grondstoffen, restproducten en afval, langzaam doorbreekt in de mode-industrie. Steeds meer ontwerpers maken gebruik van gerecycled materiaal, zoals plasticflessen, afgedankte kleding of natuurlijk afval, zoals ananasschillen. Maar zalmleer? Dat kenden we nog niet.

Zalmleer wordt gemaakt van de huiden van vissen, die zijn gebruikt voor consumptie. De huiden zijn restafval, maar hoeven niet verloren te gaan. De modeservice ROKK ON ROLL maakt er unieke en handgemaakte kledingstukken en accessoires van.

hetkanWEL interviewde Map Renes, de initiatiefneemster van ROKK ON ROLL. Map is zeker geen onbekende in de wereld van de duurzame mode. Al jarenlange brengt zij met verschillende concepten duurzame mode en lifestyle onder de aandacht, maar in 2014 was het tijd voor haar eigen collectie, die ze onder andere toonde op de Dutch Sustainable Fashion Week in 2016.

Hoe kwam je in aanraking met zalmleer?

‘In 2011 wees Thecla Bodewes, zakenvrouw van het jaar 2011, en eigenaar van diverse scheepswerven, mij op zalmleer en op een looierij in Urk. Ik maakte voor haar de eerste jurk. In 2014 ontwierp ik mijn eerste collectie, ‘Waterzooi’, waar zalmleer een onderdeel van uitmaakte. Ik zet daarmee mode in als communicatiemiddel voor een circulaire economie, waarin het afval van het ene product, de grondstof voor het andere is.’

Wat zijn de kenmerken van dit materiaal?

‘De schubben zijn kenmerkend voor het zalmleer. Verder is het materiaal dun, flexibel en sterk. Het lijkt een beetje op slangenleer, maar dan met de souplesse van suède. Ook belangrijk is, dat je het met de hand kunt wassen.’

Zalmleer wordt net als ander leer gelooid. Hoe werkt dat?

‘Ik looi en verf de huiden niet zelf, maar bestel ze in IJsland bij Atlantic Leather, of bij NaNai in Zuid-Duitsland. Atlantic Leather looit en verft de huiden op een duurzame manier, waarbij ze gebruikmaken van natuurlijke warmwaterbronnen en energie uit een waterkrachtcentrale. NaNai looit ook duurzaam en verft zonder chroom.’

Je maakt kleding en accessoires van zalmleer volledig op maat. Hoe werkt dat?

‘Samen met mijn klant start ik een ontwerpproces. Eerst inventariseer ik de wensen. Daarna kiest de klant de kleur en maak ik het ontwerp. Bijvoorbeeld van een rok. Vervolgens bestel ik de huiden. Dat duurt vier weken en in die tijd naai ik een proefmodel van ongebleekt katoen. De klant past het proefmodel en indien nodig passen we het ontwerp nog een beetje aan.

Als de huiden binnen zijn, naai ik ze volgens het ontwerp aan elkaar. Elke rok heeft een uniek patroon, want elke huid is anders. Daarna past de klant de rok. Zit het goed? Dan voer ik de rok, komt de rits er in en is het unieke product klaar om te dragen.’

Kun je er op termijn ook nog iets anders van maken?

‘Jazeker. Vanuit de gedachte van circulariteit is het mogelijk om de vorm van het zalmleer te veranderen in een ander item. Je kunt van een jurk een rok maken en van een rok een tas. Of een tas laten groeien tot een rok, door in extra huiden te investeren.’

Meer informatie over ROKK ON ROLL vind je op www.maprenes.nl.

Laat vooral ook weten wat je er van vindt.

 

Dutch sustainable fashion show RokkandRoll_Map-Renes

Afval on the catwalk
#TalkingTrash

Videoclip door RTLZ

Op 6 oktober 2017 was #TalkingTrash, de openingsshow van Dutch Sustainable Fashion Week in Circl.

In de hoofdrol afval zoals de Nespresso koffiecups verwerkt in een leren jurk vormgegeven door Hans Ubbink. In videoclip van RTLZ ook andere mode gemaakt van tampons, plastic flessen, tuinafval, oude leger uniformen. Ook de zalmleren mode items van Map Renes.

Nieuw modeconcept
ROKK ON ROLL

Vakblad Vrouwen Mode

2 juni 2017 – Nieuw in modeland is ROKK on ROLL, een idee van conceptontwikkelaar en fashion designer Map Renes. ROKK on ROLL is een circulair fashionconcept. Voor de rokken – die op maat gemaakt worden – wordt gebruik gemaakt van wasbaar zalmleer; een bijproduct van voor consumptie bestemde zalm. “Door optimaal gebruik te maken van de vis – van vin tot staart – gaan we verspilling tegen”, aldus Renes. “Daarnaast kan de stof steeds van vorm veranderen; van jas, tot rok, tot tas.”

Bij ROKK on ROLL gaat het om de aandacht voor de modedrager. “We leveren méér dan mooie items; ROKK on ROLL is een modeservice. In samenspraak met de consument ontstaat er een mode-ontwerp van zalmleer, welke is afgestemd op haar postuur en modestijl”, aldus Renes. Met ROKK on ROLL wil de de designer consumenten uitdagen om een lange relatie aan te gaan met kleding. “In mijn garderobe hangen items die ik al ruim dertig jaar bezit. Hoe bijzonder is het als de ROKK on ROLL-dragers dit in de toekomst ook kunnen zeggen.”

De lancering van officiële ROKK on ROLL vond deze week plaats tijdens de opening van de nieuwe modelounge ‘Bij Giel’, in Zwolle. 

Klik de button voor het artikel.

Video interview
#Anders Produceren

door Urgenda

Videoclip Urgenda voor actieweken 5 x #anders in zomer 2017.

Tijdens het 10 jarig bestaan FEEST van Urgenda op 21 juni 2017 heeft Map Renes een interview gegeven over zalmleer als materiaal voor mode.

MADE IN HOLLAND

Artikel in Trouw
Journaliste -Marieke van Willigen & Fotograaf - Jörgen Caris

Map Renes (59), eigenaar van Mapsz, ontwerpt en maakt mode van zalmleer

“In mijn werkatelier hangt een foto van tante Greet. Tante Greet had een naaiatelier in Zeist, ze maakte de overstap naar confectie. Ik doe het omgekeerde. Ik maak mode op maat, omdat ik denk dat we daar naar toe moeten. Mode is tenslotte zelfexpressie. Het moet speciaal voor jou gemaakt zijn, als een tweede huid. Zalmleer is dat letterlijk. Ik maak mijn kleding van zalm die gelooid is in IJsland. Leer van wilde zalmen. Eerst had ik een leerlooier op Urk, maar hij is ermee gestopt.

Leer van wilde zalm is lastiger maar ook mooier dan van kweekzalmen. Je hebt dikke en dunne zalmen, oude en jonge. Er zit verschil in elasticiteit van de huid. Als ik nieuwe huiden krijg uit IJsland popel ik om aan het werk te gaan.

Ik selecteer de zalmhuiden op lengte, dikte en elasticiteit, en puzzel ze zo bij elkaar tot ik een stuk heb waar ik een kledingstuk van kan maken. Het hele proces, van ontwerpen tot doorpassen en naaien duurt zes weken. De doorpas is belangrijk; zalmleer moet je in één keer goed naaien.

Zalmleer is een mooie vervanger voor krokodillenleer of slangenleer. Het heeft dezelfde kwaliteit en schoonheid. Bovendien heeft de zalm een goed leven gehad. Ik heb gehoord dat krokodillen soms levend gevild worden. Dat wil je toch niet? Ik maak kleding zonder verspilling op wat voor manier dan ook.”

Lees hier het gehele artikel “Made in Holland” in de Trouw, 9 september 2017.

After Movie - Dutch Sustainable Fashion Week 2016

by Urgenda

In de After Movie interviews van een mix aan vrouwen over eerlijke mode & een show impressie van #DSFW2016.

In 2016 is Map Renes benaderd door Goodbrandz om haar mode items vormgegeven van zalmleer te showen tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week in 2016. Speciaal voor deze editie heeft zij een JURK  vormgegeven.

In twee modeshows Circulair Fashion Show in het WTC en in de Dutch Designers Show heeft zij haar collectie Waterzooi gepresenteerd. 

Na afloop is zij als één van de zeven designers geïnterviewd. Hierin verteld zij dat zij graag met haar MODE items een statement doet om andere mensen te enthousiasmeren voor duurzame en circulaire mode. Na deze deelname is Map Renes gestart met haar modeservice ROKK ON ROLL.

Line up interview Cecile Scheele, Marjan Minnesma, Carla Dik en Map Renes. Vanuit zakelijk, initiatief, politiek en creatief aan het woord. 

Geintereseerd in onze fashion service ?

Wij creëren prachtige zalmleren mode items