nlen
nlen

Press

Attention to salmon leather in the media

After Movie - Dutch Sustainable Fashion Week 2016

by Urgenda

In the After Movie interviews of a mix of women about fair fashion and a show impression of # DSFW2016. Map Renes was approached by Goodbrandz to showcase her fashion items of salmon leather during the Dutch Sustainable Fashion Week in 2016. Especially for this edition she has created a DRESS.

In two fashion shows Circular Fashion Show in the WTC and in the Dutch Designers Show she presented her collection “Waterzooi”.

Afterwards she was interviewed as one of the seven designers. In it she says that she likes to make a statement with her FASHION items to enthuse other people for sustainable and circular fashion. After this participation Map Renes started her fashion service ROKK ON ROLL.

Line up interview: Cecile Scheele, Marjan Minnesma, Carla Dik en Map Renes. Business, initiative, political and creative speak.

MADE IN HOLLAND

Artikel in Trouw
Journaliste -Marieke van Willigen & Fotograaf - Jörgen Caris

Map Renes (59), eigenaar van Mapsz, ontwerpt en maakt mode van zalmleer

“In mijn werkatelier hangt een foto van tante Greet. Tante Greet had een naaiatelier in Zeist, ze maakte de overstap naar confectie. Ik doe het omgekeerde. Ik maak mode op maat, omdat ik denk dat we daar naar toe moeten. Mode is tenslotte zelfexpressie. Het moet speciaal voor jou gemaakt zijn, als een tweede huid. Zalmleer is dat letterlijk. Ik maak mijn kleding van zalm die gelooid is in IJsland. Leer van wilde zalmen. Eerst had ik een leerlooier op Urk, maar hij is ermee gestopt.

Leer van wilde zalm is lastiger maar ook mooier dan van kweekzalmen. Je hebt dikke en dunne zalmen, oude en jonge. Er zit verschil in elasticiteit van de huid. Als ik nieuwe huiden krijg uit IJsland popel ik om aan het werk te gaan.

Ik selecteer de zalmhuiden op lengte, dikte en elasticiteit, en puzzel ze zo bij elkaar tot ik een stuk heb waar ik een kledingstuk van kan maken. Het hele proces, van ontwerpen tot doorpassen en naaien duurt zes weken. De doorpas is belangrijk; zalmleer moet je in één keer goed naaien.

Zalmleer is een mooie vervanger voor krokodillenleer of slangenleer. Het heeft dezelfde kwaliteit en schoonheid. Bovendien heeft de zalm een goed leven gehad. Ik heb gehoord dat krokodillen soms levend gevild worden. Dat wil je toch niet? Ik maak kleding zonder verspilling op wat voor manier dan ook.”

Lees hier het gehele artikel “Made in Holland” in de Trouw, 9 september 2017.

Zalmleer Peperbus Zwolle Krant

Peperkorrels - Modeservice van Map Renes

door Anton Cramer

Peperkorrels interview in de Peperbus op 7 juni 2017.

Daar zit je opeens op een zonnige dag op het terras van Bij Giel (voormalige Librije)met een lapje zalmleer op je knieën. De stof voelt zacht, ruikt iets wat ziltig. De maakster Map Renes kijkt glimlachend toe vanaf de loungebank op het terras van Bij Giel aan het Broerenkerkplein. De geverfde zalmhuid is onderdeel voor een toekomstige jas, die later weer een jurk, rok of tas kan worden. ‘Rokk On Roll’ heet deze vernieuwende modeservice op maat die zij heeft bedacht.

Map Renes studeerde in de jaren tachtig monumentale textiel aan de Kunstacademie. Met MAPSZ (Mode Advies Promotie ShowZ) verdiende zij haar sporen met het creëren van shows in de internationale haarmodewereld. Alles deed ze: choreografie, styleren, showkleding en decor.

Mode zit in de genen van Map. Haar moeder werkte in de mode en werkte als model bij haar tante, die een modesalon had. Deze oudtante van Map had een modesalon onder de naam ‘New Look’. In de genen van Map Renes zit nog een aanvullend bestanddeel dat het daglicht voluit kan verdragen. Duurzaam is een woord waarin zij diep in gelooft. De natuur is haar inspiratiebron.

Ze vond aansluiting bij het het project Samen maken we de Stad. Met het project Frisgroen zette ze de stijlfiguur Groenkapje in om Zwollenaren bewust te maken voor ecokeuzes, zoals zij dat begrip zelf noemt. Ze vergaarde rap bekendheid in de stad omdat zij onder andere mode en voeding inzette om mensen het begrip duurzaamheid aan te reiken. In zeven jaar ontwikkelde en voerde ze projecten uit. Groenkapje dartelde vrolijk door de stad met de bedoeling mensen enthousiast te krijgen voor een milieubewuste leefstijl. Door te kiezen voor kwaliteit en je bewust te zijn van alle weelde die de natuur ieder mens aanreikt.

Volgens Map heeft de mens de meest duurzame relatie met zichzelf. “Het is essentieel dat je handelt vanuit je eigen kwaliteit. Daar wordt het leven mooier door”. Of wel samen vanuit je eigen oorspronkelijkheid een geweldige plek om te leven creëren. Uiteraard werden er catwalks georganiseerd en duurzame café avonden zagen het leven. Overal waar in die tijd duurzaamheid als thema opdook, was Groenkapje van de partij. “Feestelijke communicatie”, heet dat in de termen van Map Renes.

Na al die bedrijvigheid – zevenenzeventig projecten voerde zij uit – was volgens de geestelijk moeder van Groenkapje de circel rond. Tijd voor iets nieuws voor deze nijvere en creatieve dame.

Bij het begin van ons gesprek noemde zij zich zelf een ‘doenker’. Denken vanuit haar visie, maar ook doen en uitvoeren van wat in haar geest opwelt. En zo zag het begrip ‘modeservice’ het levenslicht. Dit denkbeeld is ontstaan uit haar visie over de circulaire economie. Een sjieke term voor een systeem waarin producten en grondstoffen opnieuw worden gebruikt. Waardoor de waarde niet verloren gaat en het einde van de levensduur maximaal wordt opgerekt. Of zoals Map Renes haar visie kernachtig omschrijft: “Het bezit van grondstoffen, die steeds opnieuw andere vormen krijgen”.

Thecla Bodwes, eigenaar van een scheepvaartbedrijf en zakenvrouw van het jaar 2011 maakte ooit Map opmerkzaam over zalmhuiden. Bij de visafslag werden de velletjes weggegooid, maar het creatieve brein had de vertaalslag al gemaakt. De vis van ‘kop tot staart’gebruiken betekent geen verspilling van grondstoffen. Zalmleer is soepel en sterk. Het lapje in mijn handen ziet er uitheems uit en lijkt wat op slangenleer. In de kleding die Map er uiteindelijk van maakt zijn de vormen nog goed zichtbaar. Je hoeft geen verstand van naaien te hebben om te zien dat het een flinke puzzel is om van de huiden een jas, jurk, rok of tas te maken. Zuiver handwerk dus.

ChristenUnie-voorvrouw Gerdien Rots maakte in een zalmleren jurk tijdens de begrotingsbehandeling een statement voor innovatief, lokaal en duurzaam produceren. “Dat is de toekomst”, sprak de fractievoorzitter in de gemeenteraad. Helemaal lokaal is het zalmleer niet. Het product komt uit IJsland. Het looi- en kleurproces vraagt warm water dat in dat land uit de bronnen komt. Zalmleer maken is in dit geval vertrouwen op de kracht van de natuur. Maar het idee is van een Zwolse die vanuit haar genen met mode en duurzaamheid een heel eigen invulling geeft aan haar en ons bestaan. Als showvrouw, als Groenkapje en nu met ‘Rokk On Roll’. En zo is ook deze cirkel rond.

Video interview
#Anders Produceren

door Urgenda

Videoclip Urgenda voor actieweken 5 x #anders in zomer 2017.

Tijdens het 10 jarig bestaan FEEST van Urgenda op 21 juni 2017 heeft Map Renes een interview gegeven over zalmleer als materiaal voor mode.

Nieuw modeconcept
ROKK ON ROLL

Vakblad Vrouwen Mode

2 juni 2017 – Nieuw in modeland is ROKK on ROLL, een idee van conceptontwikkelaar en fashion designer Map Renes. ROKK on ROLL is een circulair fashionconcept. Voor de rokken – die op maat gemaakt worden – wordt gebruik gemaakt van wasbaar zalmleer; een bijproduct van voor consumptie bestemde zalm. “Door optimaal gebruik te maken van de vis – van vin tot staart – gaan we verspilling tegen”, aldus Renes. “Daarnaast kan de stof steeds van vorm veranderen; van jas, tot rok, tot tas.”

Bij ROKK on ROLL gaat het om de aandacht voor de modedrager. “We leveren méér dan mooie items; ROKK on ROLL is een modeservice. In samenspraak met de consument ontstaat er een mode-ontwerp van zalmleer, welke is afgestemd op haar postuur en modestijl”, aldus Renes. Met ROKK on ROLL wil de de designer consumenten uitdagen om een lange relatie aan te gaan met kleding. “In mijn garderobe hangen items die ik al ruim dertig jaar bezit. Hoe bijzonder is het als de ROKK on ROLL-dragers dit in de toekomst ook kunnen zeggen.”

De lancering van officiële ROKK on ROLL vond deze week plaats tijdens de opening van de nieuwe modelounge ‘Bij Giel’, in Zwolle. 

Klik de button voor het artikel.

Dutch sustainable fashion show RokkandRoll_Map-Renes

Afval on the catwalk
#TalkingTrash

Videoclip door RTLZ

Op 6 oktober 2017 was #TalkingTrash, de openingsshow van Dutch Sustainable Fashion Week in Circl.

In de hoofdrol afval zoals de Nespresso koffiecups verwerkt in een leren jurk vormgegeven door Hans Ubbink. In videoclip van RTLZ ook andere mode gemaakt van tampons, plastic flessen, tuinafval, oude leger uniformen. Ook de zalmleren mode items van Map Renes.
Zalmleren rok

WEET JIJ VAN WELK BIJZONDER MATERIAAL DEZE ROK IS GEMAAKT?

Door Asceline Groot

Het lijkt erop dat hergebruik van grondstoffen, restproducten en afval, langzaam doorbreekt in de mode-industrie. Steeds meer ontwerpers maken gebruik van gerecycled materiaal, zoals plasticflessen, afgedankte kleding of natuurlijk afval, zoals ananasschillen. Maar zalmleer? Dat kenden we nog niet.

Zalmleer wordt gemaakt van de huiden van vissen, die zijn gebruikt voor consumptie. De huiden zijn restafval, maar hoeven niet verloren te gaan. De modeservice ROKK ON ROLL maakt er unieke en handgemaakte kledingstukken en accessoires van.

hetkanWEL interviewde Map Renes, de initiatiefneemster van ROKK ON ROLL. Map is zeker geen onbekende in de wereld van de duurzame mode. Al jarenlange brengt zij met verschillende concepten duurzame mode en lifestyle onder de aandacht, maar in 2014 was het tijd voor haar eigen collectie, die ze onder andere toonde op de Dutch Sustainable Fashion Week in 2016.

Hoe kwam je in aanraking met zalmleer?

‘In 2011 wees Thecla Bodewes, zakenvrouw van het jaar 2011, en eigenaar van diverse scheepswerven, mij op zalmleer en op een looierij in Urk. Ik maakte voor haar de eerste jurk. In 2014 ontwierp ik mijn eerste collectie, ‘Waterzooi’, waar zalmleer een onderdeel van uitmaakte. Ik zet daarmee mode in als communicatiemiddel voor een circulaire economie, waarin het afval van het ene product, de grondstof voor het andere is.’

Zalmleren Huiden

Wat zijn de kenmerken van dit materiaal?

‘De schubben zijn kenmerkend voor het zalmleer. Verder is het materiaal dun, flexibel en sterk. Het lijkt een beetje op slangenleer, maar dan met de souplesse van suède. Ook belangrijk is, dat je het met de hand kunt wassen.’

Zalmleer wordt net als ander leer gelooid. Hoe werkt dat?

‘Ik looi en verf de huiden niet zelf, maar bestel ze in IJsland bij Atlantic Leather, of bij NaNai in Zuid-Duitsland. Atlantic Leather looit en verft de huiden op een duurzame manier, waarbij ze gebruikmaken van natuurlijke warmwaterbronnen en energie uit een waterkrachtcentrale. NaNai looit ook duurzaam en verft zonder chroom.’

Je maakt kleding en accessoires van zalmleer volledig op maat. Hoe werkt dat?

‘Samen met mijn klant start ik een ontwerpproces. Eerst inventariseer ik de wensen. Daarna kiest de klant de kleur en maak ik het ontwerp. Bijvoorbeeld van een rok. Vervolgens bestel ik de huiden. Dat duurt vier weken en in die tijd naai ik een proefmodel van ongebleekt katoen. De klant past het proefmodel en indien nodig passen we het ontwerp nog een beetje aan.

Als de huiden binnen zijn, naai ik ze volgens het ontwerp aan elkaar. Elke rok heeft een uniek patroon, want elke huid is anders. Daarna past de klant de rok. Zit het goed? Dan voer ik de rok, komt de rits er in en is het unieke product klaar om te dragen.’

Kun je er op termijn ook nog iets anders van maken?

‘Jazeker. Vanuit de gedachte van circulariteit is het mogelijk om de vorm van het zalmleer te veranderen in een ander item. Je kunt van een jurk een rok maken en van een rok een tas. Of een tas laten groeien tot een rok, door in extra huiden te investeren.’

Meer informatie over ROKK ON ROLL vind je op www.maprenes.nl.

Laat vooral ook weten wat je er van vindt.

Interested in my fashion services now?

I create beautiful salmon leather fashion items